Egy garázs az egyik legpraktikusabb része egy kertnek, hiszen szerszámok és egyéb tárgyak, eszközök tárolásra, valamint a járművek biztonságos parkolására egyaránt tökéletesen alkalmas. Sokan viszont amiatt idegenkednek tőle, mert a birtok egy része ilyenkor biztosan árnyékba kerül az épület miatt, ami valóban nem túl szerencsés a növények telepítése szempontjából. Fontos azonban tudni, hogy az ilyen területeken sem kell lemondani a gyönyörű évelőkről, ugyanis vannak olyan típusok, amelyek kifejezetten az árnyékos helyeket kedvelik.

 

Tapasztalatból tudjuk, mennyire fontos a vásárlóink számára, hogy ne csak praktikus, de kívülről is esztétikus garázst álmodjanak a kertjükbe. Ahhoz viszont, hogy teljes legyen az összkép, elengedhetetlen a növények jelenléte is, amelyek kiválasztásánál lényeges az igényeik szempontjából körültekintőnek lenni. Az árnyékot kedvelő évelő növények igen lényeges szerepet töltenek be ilyen esetekben, hiszen a kevésbé napos kertrészek benépesítése gyakran okoz problémát a családi házban élők számára. Így nem egyszer fordul elő, hogy a garázs árnyékos oldalához kavicságy kerül vagy egyszerűen csak hagyják parlagon heverni néhány sikertelen próbálkozás után. Ugyanis legyen szó lemezből vagy szendvicspanelből, esetleg egyedi elképzelések alapján épület garázsokról, az árnyékolást elkerülni nem lehet. Pontosan ezért ebben a bejegyzésben összegyűjtöttük, mi mindent ültethet a birtok kevésbé napos részeire. Így lesz a kert esztétikus és praktikus egyben.

 

Árnyékliliomok és páfrányok az árnyékos helyekre

 

A két legnépszerűbb árnyéktűrő növény az árnyékliliom, valamint a páfrány. Az árnyékliliomokat igen sokan kedvelik, hiszen nagyon mutatós növények, amelyek képesek akár teljesen megváltoztatni a kert atmoszféráját. Leveleik íveltek, szív alakúak és élénkzöld, csíkos vagy más mintázatban pompáznak fajtától függően. A virágaikról sem szabad elfeledkezni, ugyanis a különleges levelek között évről évre elképesztően gyönyörű lilás vagy fehér virágok jelennek meg, még inkább növelve a liliomok esztétikumát. A legjobb ezekben a növényekben, hogy számos különböző fajtájuk létezik, így Ön is megtalálhatja közöttük azt, amelyik a leginkább passzol a garázs melletti árnyékos területre. Vannak, amelyek nagyobbak és bokrosabbak, míg léteznek olyanok, amelyek kifejezetten sziklakertbe passzoló típusaik is. Pontosan ezért, számtalan lehetőséget rejtenek magukban, ráadásul egyetlen ellenségük a kertben a tűző napsütés, ami miatt ezúttal biztosan nem kell aggódnia.

árnyéklilom a mobilgarázs mellé

 

Mivel a páfrányok egzotikus növények, kevesen gondolják, hogy nem szeretik a tűző napot, pedig határozottan árnyékkedvelő évelőkről van szó. Ezek a keleti származású szépségeknek remekül feldobják a kert ezen részét, így nem kell többé a garázs kopár falait néznie, könnyen üde színfoltja lehet ez a rész a birtoknak. Az egyetlen titok, hogy a talajt érdemes mindig egy kicsit nedvesen tartani. Ám ezt leszámítva kifejezetten alacsony igényű, életerős, betegségre nem hajlamos, teljesen télálló dísznövényekről van szó.

Dobja fel némi kreativitással a garázs melletti területet!

ernyőpáfrány a mobilgarázs

A forró nyári napokon külön jól jön, ha van egy árnyékos rész is a kertben, így érdemes ezt ebben az esetben ezt maximálisan kihasználni. Így nem csak a garázs belső terét, de a külső részt is önmaga hasznára fordíthatja, nem is akárhogy. Kialakíthat a növények között egy kis járda részt, lehetőségektől függően kerülhet ide kerti bútor vagy akár hintaágy is. Így akkor is élvezheti a nyarat odakinn komfortos körülmények között, amikor igen magasra kúszik a hőmérő higanyszála. Tulajdonképpen csak a képzelete szabhat határt annak, mit hoz ki ebből a kertrészből.

páfrány a mobilgarázs mellé

Fontos kiemelni, hogy annak érdekében, hogy biztosan sikerélménye legyen az árnyéktűrő növények ültetésével és sikerüljön a gyakorlatban is úgy létrehozni a garázs melletti területet ahogy azt megálmodta, érdemes olyan megbízható helyről beszerezni az évelőket, mint Megyeri Szabolcs Kertészete, ahol kényelmesen, online szerezheti be a választott liliomokat és páfrányokat.