Fűteni télen kell, miért kellene ennyire sietni a tűzifa vásárlással? – gondolhatják sokan. Több oka is van, de mindegyik azt eredményezi, hogy sokat spórolhat, aki előre gondolkodik.

Vannak, akik az utolsó pillanatra halasztják, és csak ősszel vagy tél elején szerzik be a téli tüzelőt, vagy egyéb, például anyagi okokból intézik el ezt akár az utolsó pillanatban. Pedig érdemes a tűzifa vásárlsát előbbre, a nyári hónapokra ütemezni, mert így jóval kevesebből megúszhatjuk a fűtési idényt. 

Lássuk, milyen előnyökkel jár a nyári beszerzés. Egyébként az összes itt tárgyalt előny egyetlen okra vezethető vissza, mégpedig arra, hogy a nyáron megvásárolt, és fedett helyen tárolt tűzifa alaposan kiszárad a fűtési idény kezdetére. 

1. Nem kell megfizetni az esővíz súlyát

Nem csak, hogy olcsóbb nyáron a tűzifa, de ha súlyra vesszük, további megtakarítás érhető el a téli beszerzéshez képest. Hiszen a nedves fa súlyának jelentős része víz, ilyenkor ezt is megfizeti a vásárló. A nyári fa azonban, mivel száraz, jóval könnyebb, így kevesebbe is fog kerülni. A tűzifa súlyának akár 50%-át is elérheti a benne lévő víz súlya, úgyhogy erre tényleg megéri odafigyelni. 

2. Ugyanannyi fával jobban befűthetünk

Vagyis sokkal jobb hatásfokkal ég a száraz tűzifa. A fatelepeken a nagy mennyiségű tűzifát általában a szabadban tárolják, így az a tél elejére alaposan megszívja magát az őszi esők vizével. Ha pedig frissen kivágott fáról van szó, akkor azért nedvesebb, mint az, amelyiket nyáron vágták ki. Ha szakszerűen, fedett helyen tároljuk, a nyáron megvásárolt tüzelő az ilyenkor jellemző hőségben kellően megszárad akkorra, mikor be kell gyújtani. 

A száraz tűzifa könnyebben lángra kap, de a lényeg, hogy amikor nedves fával tüzelünk, a keletkező hőmennyiség jelentős részét felemészti a nedvesség elpárologtatása. Ha azonban száraz a fa, egységnyi elégetésével jóval több hőt tudunk előállítani.3+1 érv: ezért éri meg nyáron megvenni a téli tűzifát 

tűzifa vásárlás

Fotók: Pixabay

3. Jóval kevesebb káros anyag kerül a levegőbe

A nedves fa nem csak kevesebb hőt termel, de másképpen is ég, mint a száraz fa. Az égés során ilyenkor a nedvességből vízgőz képződik. Ez egyrészt hűti az égésteret, ami jelentős hő- és energiaveszteséget jelent. Ezen felül a tökéletlen égés melléktermékeként fagázok keletkeznek és illannak el, ráadásul a kéményt is erősen bekormolják. Mindez lényegesen több károsanyag-kibocsátást jelent, mint egy száraz tüzelő égése során. Ráadásul a kémény is károsodhat a tökéletlen égés és a keletkező káros anyagok következtében. 

+1. Nyáron általában olcsóbb a tűzifa

A tűzifa szezonális termék, a zömét a téli hónapokban használják fel, ezért a kereslet is ilyenkor a legnagyobb – és az árak is ekkor a legmagasabbak. Nyáron általában jóval olcsóbban lehet hozzájutni ehhez a nyersanyaghoz. Ehhez még az az előny is társul, hogy jó eséllyel hamarabb hozzájuthatunk, mivel elkerülhetjük az ősz eleji, téli tumultust.

Nedves, száraz, csontszáraz

A tűzifa teljes kiszáradásához egyébként általában 1,5 év szükséges. A legjobb esetben akár 20% alá is csökkenhet a víztartalma, főleg, ha egy fedett, nedvességtől védett, de jól szellőző helyen tároljuk – például egy féltető alatt. Azonban már kora nyártól az ősz végéig kellően kiszárad ahhoz, hogy megfelelő, jó hatásfokú és fűtőértékű fűtési alapanyagként szolgáljon. 


Reméljük, cikkünkkel segítettünk a tűzifavásárlással kapcsolatos kérdések megválaszolásában, és mindenki be tudja szerezni a lehető legjobb időben és legoptimálisabb helyről a számára szükséges téli tüzelőt. Budapest és vonzáskörzetében jó ár-érték arányú, kiváló minőségű tűzifát rendelhet garanciával. Akár 1 raklapot is házhoz szállítanak. További információ: https://fakupac.hu oldalon. Ha pedig kiváló faliképek érdeklik, akkor a Teak Trade Kft.-t ajánljuk.